Iedereen wordt steeds zwaarder, ook in Nederland. Waar vet eerst de boosdoener was richten de pijlen van de dieetindustrie zich nu op koolhydraten. En dat is helemaal niet zo’n gek idee. We eten met z’n allen te weinig proteïne en gezonde vetten en teveel koolhydraten. Nederlanders zijn echte broodeters, ook in de ochtend. Maar wat als je nu een koolhydraatarm ontbijt wil eten zonder dat je een shake moet nemen? Ik eet vrijwel al mijn koolhydraten ná het trainen vanwege carb backloading. Mijn ‘ontbijt’ (ik eet mijn ontbijt pas rond 12.00 waarom) is dus iedere dag vrij van koolhydraten.
Voordelen koolhydraatarm ontbijt
Het grote voordeel aan een koolhydraatarm ontbijt en koolhydraatarm eten in het algemeen is dat ik aanzienlijk minder last heb van een ‘dip’ na het eten. Het eten van koolhydraatrijk voedsel zorgt voor hogere bloedsuikerwaarden, waardoor je lichaam insuline gaat aanmaken, waarna je je vervolgens moe en futloos voelt. Dit zijn voordelen op korte termijn. Enkele voordelen op de langere termijn zijn het verbranden van meer buikvet, hogere weerstand en minder kans op diabetes.
Koolhydraatarm ontbijt
- 100 gram kipfilet, plakjes
- 100 gram hüttenkäse
- 2 gekookte eieren
That’s it! Klein beetje zout, klein beetje peper. Eventueel kan je naar smaak nog komkommer en tomaat toevoegen aan deze ‘salade’. Staar je echter niet blind op het schrappen van koolhydraten uit je dieet. Ga eerst kritisch kijken naar het aantal calorieën wat je per dag mag eten. Op basis van deze gegevens kan je een voedingsschema maken met een goede balans tussen koolhydraten (jaja), proteïne en vet. Koolhydraatarm eten kan helpen bij het verliezen van kilo’s maar is zeker geen heilige graal.
Koolhydraatarm ontbijt zonder eieren
Een perfecte start van de dag kan met 200 gram kwark of Griekse yoghurt zijn. Hoog in proteïne en vrijwel geen koolhydraten.