In iedere sportschool vind je twee mogelijkheden om krachttraining te beoefenen; losse gewichten en apparaten. Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om te trainen? Beide vormen hebben zowel hun voor- als nadelen.
Voordelen trainen met apparaten
1. Je kan een stuk sneller trainen met apparaten. Wanneer je met losse gewichten traint moet je veel meer handelingen doen om bijvoorbeeld te wisselen van gewicht. Persoonlijk vind ik dit niet écht een goede reden aangezien een goede training tijd mag kosten.
2. Er is minder kans op blessures met een apparaat. Je wordt gedwongen om een specifieke beweging te maken, en that’s it. Je houding is goed en je uitvoering ook. Ideaal voor beginners dus!
3. Apparaten zijn erg eenvoudig in gebruik. Zelfs wanneer je een apparaat nog nooit hebt gebruikt dan kan je aan de hand van de aanwezige beschrijving op het apparaat wegwijs worden in het gebruik.
Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen aan het trainen met apparaten
Nadelen trainen met apparaten
1. Je raakt eerder overtraind met een apparaat. Zo’n machine isoleert spieren compleet. Als je bepaalde oefeningen dan ook nog wat vaker doet dan is de kans groter dat je overtraind raakt.
2. Hoewel je misschien met steeds meer gewicht kan trainen betekent dit niet dat je functionele kracht vooruit gaat. De beweging op een apparaat is zó geïsoleerd dat belangrijke spieren voor balans en stabilisatie niet worden aangesproken. Als je in het dagelijks leven tijdens een activiteit dezelfde spieren moet gebruiken dan zal je functionele kracht vies tegenvallen.
Voordelen losse gewichten
1. Spieren voor balans en stabiliteit worden gebruikt bij het trainen met losse gewichten. Je functionele kracht neemt dus toe én je verbruikt meer energie tijdens het trainen.
2. Zoals al eerder vermeldt worden je stabilisatiespieren aangesproken bij het trainen met losse gewichten. Dit zorgt voor een verbeterde stabiliteit in je gehele lichaam.
Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen te vermelden
Nadelen losse gewichten
1. Eigenlijk maar één echt nadeel; de kans op blessures is groter bij losse gewichten. Als je een oefening niet goed uitvoert dan is het mogelijk je lichaam flink te blesseren. Daarom is het altijd raadzaam om veel informatie in te winnen bij medesporters, personeel van de sportschool of het Internet. Vrijwel iedere oefening die je kan bedenken staat tot in detail beschreven op YouTube.
Er is minder kans op blessures met een apparaat. Je wordt gedwongen om een specifieke beweging te maken, en that’s it. Je houding is goed en je uitvoering ook. Ideaal voor beginners dus!
Nee, juist niet. Zoals we op PT Nijmegen duidelijk kunnen vaststellen creeren de apparaten een éénzijdige onnatuurlijke belasting op het lichaam en dat vergroot juist de kansen op blessures.
Daarover verschillen we dus van mening. Reken maar dat er voldoende beginners hun schouders hebben verkloot door een verkeerde houding. Vrijwel onmogelijk met een chest press machine. De belasting in wellicht eenzijdig, maar (mits er niet te zwaar getraind wordt) zeker niet onnatuurlijk.